Výstava VČELA v EUROPA SC Banská Bystrica

13.04.2014 Banská Bystrica

Od 1. 4. 2014 do 30. 4. 2014 sa v EUROPA SC Banská Bystrica točí všetko okolo včiel. Výstava VČELA je určená pre všetkých návštevníkov a návštevníčky, ktorí sa chcú dozvedieť viac o medonosných včelách a o ich úlohe v prírode.

Zvláštnosťou výstavy sú včely, ktorých sa návštevníci môžu dotknúť. Veľkoformátové exponáty, pohyblivé modely a grafické panely poskytujú jedinečnú možnosť zažiť svet medonosných včiel.

Návštevníci a návštevníčky sa dozvedia, prečo má tento mierumilovný hmyz veľký význam nielen pre rastliny a živočíchy, ale aj pre ľudí.

Časopis „Hrnček medu“ sprostredkuje návštevníkom a návštevníčkam fascinujúci pohľad na život včiel a ich vývoj.

Výstava sa tak stáva zážitkom pre triedy školákov, materských škôl, mládežníckych skupín, ale aj pre celé rodiny.

Doba trvania výstavy:  1. – 30. apríl 2014
Otváracie hodiny:  Pondelok až piatok: od 9.00 hod. do 21.00 hod.
Sobota, nedeľa: od 9.00 hod. do 21.00 hod.
20. a 21. 4. 2014: zatvorené

Vzrušujúca, edukatívna a interaktívna výstava pre celú rodinu Hmatateľný zážitok z prírody

Výstava VČELA podáva zrozumiteľným a vzrušujúcim spôsobom zaujímavé fakty o živote včiel. Významne prispieva k rozvoju vnímavosti a chápania prírody deťmi a dospievajúcimi.

Výstava poskytuje odpovede na otázky a vzbudzuje ďalší záujem o prírodu. Návštevníci a návštevníčky sa napríklad môžu dozvedieť, že:

• 80 percent všetkých kvitnúcich rastlín je opeľovaných včelami,
• včely majú schopnosť diagnostikovať onkologické ochorenia,
• včely cítia prítomnosť výbušnín a jedov,
• takmer 500 z viac ako 20 000 druhov včiel sa vyskytuje u nás.

Výstava objasňuje zložité prírodné vzťahy pomocou veľkých exponátov, čiastočne pohyblivých modelov včiel, hmyzu a grafických tabúľ, resp. panelov.

Návštevníci a návštevníčky tak môžu získať odpovede na mnohé otázky, ako napríklad:
• Ako včely lietajú?
• Aké včelie produkty sa používajú v medicíne?
• Ako komunikujú medonosné včely?
• Aké nebezpečenstvá včelám hrozia?

Výstava a sprievodné materiály sa zaoberajú aj témami globálneho vymierania včiel, ich predátorov a poukazujú aj na pre včely pozitívne zmeny.

Úryvok zo sprievodného časopisu výstavy včiel

Globálne vymieranie včiel, problém pre človeka a prírodu!
Po celé roky pozorujú včelári a vedci desivý fenomén.
Včely vymierajú v Amerike a severnej Európe. Ich počet sa zmenšil natoľko, že je ohrozená produkcia potravín. Na vine je znečistenie spôsobené človekom. Môžeme ale veľa urobiť pre to, aby sme včelám pomohli.

Najnovšie výskumy ukazujú, že vymiera takmer tridsať percent všetkých včelstiev, pričom len hodnota desať percent sa chápe ako prirodzený úbytok.

Aj keď sa včelám na Slovensku darí pomerne dobre, vaši rodičia si pravdepodobne zmenu už všimli. Počas ich detstva bolo v našich záhradách a parkoch oveľa viac včiel ako dnes. Iba v Nemecku počet včiel od roku 1952 klesol z 2,5 milióna na dnešných 1,4 milióna.

Čo spôsobuje, že včely miznú? A čo môže každý z nás urobiť pre záchranu včiel?

Hlavné dôvody vymierania včiel

Dôvodom masívneho vymierania včiel je, že sa včely stali viac náchylnými na choroby a parazity. Ich odolnosť voči chorobám je oveľa nižšia ako predtým. Roztoče Varroa a parazitické huby Nosema majú tak ľahšiu cestu k zahubeniu včiel.

Roztoče Varroa boli pravdepodobne prenesené z Ázie. Problémom je, že európske včely proti týmto roztočom nemajú vyvinuté prirodzené obranné mechanizmy. Preto sa roztoče Varroa, ktoré sa živia krvou včiel, šíria veľmi rýchlo. Vďaka včelárom však nie sú včely celkom bezbranné. Keď sa napadnutie roztočom včas rozpozná, včelári môžu vykonávať protiopatrenia.

V Spojených štátoch amerických sa vyskytuje iný parazit, ktorý má na svedomí výrazný úbytok miestnych včiel. V ich telách sa zahniezdi a cudzopasí druh muchy Apocephalus Borealis. Napadnuté včely sa vyroja a hynú. Pre muchy je to priaznivý proces, pretože sa tak živia a zvyšujú svoj počet. Najmä pre rastliny závislé od opeľovania, ale aj pre niektoré zvieratá je to však proces nepriaznivý.

Príčiny znižujúcej sa odolnosti včiel majú pôvod predovšetkým v znečistení životného prostredia, ktoré spôsobuje človek. Nebezpečné sú pesticídy, ktoré sa používajú na poliach v boji proti škodcom. Musíme síce ochraňovať pribúdajúci počet monokultúr na našich poliach, ale tým, bohužiaľ, oslabujeme odolnosť včiel. Európska únia však už rokuje o zákaze používania pre včely
škodlivých pesticídov.

Mnohí sa tiež domnievajú, že k úhynu včiel prispieva aj pestovanie geneticky modifikovanej kukurice. Výsledky štúdií však tento vplyv vyvracajú. Napriek tomu by sme mali byť pri zasahovaní do prírody opatrní a viac sa venovať výskumu pred zavedením geneticky
modifikovaných semien.

Ako môžeš včelám pomôcť?

Popri všetkých negatívnych správach o vymieraní včiel ešte stále nemusíme podliehať panike. Najvýraznejšou pomocou pre včely je, keď v ľuďoch vzbudíme väčší záujem o prírodu. Musíme si uvedomiť našu závislosť od nej a rešpektovať vzájomnú previazanosť jednotlivých druhov.

Ochrana včiel závisí aj od nášho správania sa pri nakupovaní. Keď nakupujeme biologicky vypestované produkty, ktoré majú len nepatrný vplyv na životné prostredie, chránime tým životné prostredie a zachraňujeme život medonosných včiel.

Úryvok zo sprievodného časopisu výstavy včiel „Hrnček medu“

Noví včelári – tichý bzukot na strechách v meste
Predtým bol hmyz v mestách málo videným hosťom. Prinajmenšom včelu medonosnú by ste tam sotva našli. Zato bolo v mestách o to viac ľudí, premávky a špiny. V priebehu času sa toho veľa zmenilo. Dnes sú naše mestá, našťastie, čistejšie a čoraz viac ľudí sa zaujíma o prírodu. Teraz sa včely vracajú spolu s včelármi späť do miest. Vzniká nový trend – mestské včelárstvo, ktorý prináša včely naspäť do našich miest.

Spočiatku to bol iba koníček Niklasovho otca, ktorý postavil dva úle na strechu ich obytného bloku v strede Amsterdamu. Susedia boli k včelám síce skeptickí, ale časom si zvykli na nových mierumilovných obyvateľov.

Tak ako Niklasov otec to robí čím ďalej tým viac včelárov. Svoje včelstvá sťahujú na strechy našich miest v prospech všetkých. Tento trend pochádza z metropol, ako je Paríž, New York alebo Berlín, a postupne preniká aj do menších miest.

Dokonca aj banky priviedli k životu svoje vlastné včelie projekty: „Celosvetová ekonomická výkonnosť včiel sa odhaduje na približne 150 miliárd eur,“ hovoria bankári. Na taký malý hmyz je to enormný výsledok! Peniaze v tomto prípade ale nehrajú najdôležitejšiu úlohu. Oveľa viac sa vyratúvajú výhody, ktoré včely našim mestám ponúkajú. Opeľovaním kvitnúcich rastlín prispievajú k ich neustálemu rozširovaniu, takže čoskoro budeme môcť rátať aj so zakvitnutými mestami. A to je krásny výhľad do budúcna! Tieto rastliny často pochádzajú z rôznych regiónov sveta, preto med z nich chutí obzvlášť zaujímavo.


Návštevu výstavy si môžete spojit aj s ďalším kultúrnym zážitkom – premietanie kresleného filmu Chrobáčikovia: Údolie stratených mravčekov, za zvýhodnenú cenu. V prípade záujmu kontaktujte Cinemax, Banská Bystrica na emailovej adrese:
kinobb@cine-max.sk.

Tešíme sa na Vašu návštevu

„Keď umrie posledná včela, ľudstvu ostáva menej ako 5 rokov života“
Albert Einstein
 

Vyberte región